Loading...

Χριστουγεννιατικές συνταγές

ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φασιανοί 600-700 γρ. ο καθένας κομμένους στη μέση
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 ml κονιάκ
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
  • 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 lt δυνατό ζωμό λαχανικών
  • 3 ξύλα κανέλα
  • 1½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 250 γρ. ξερά σύκα κομμένα στα δύο
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 2 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στα έξι

 

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  • ½ ποτήρι κονιάκ
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλα
  • ½ κ.σ. μηλόξιδο
  • αλάτι - πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα φαρδύ μπολ βάζετε τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύετε και τοποθετείτε τα κομμάτια των φασιανών. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο. Μουλιάζετε τα ξερά σύκα στο κονιάκ για 1 ώρα. Βγάζετε τα κομμάτια τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο και ροδίζετε τα πουλιά από όλες τις μεριές μαζί με το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κονιάκ και τα σύκα και ρίχνετε το σκόρδο, τα γαρύφαλλα και την κανέλα. Όταν εξατμιστεί το κονιάκ προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού και την κανέλα. Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσουν. Όταν εξατμιστεί ο χυμός πορτοκαλιού, ρίχνετε το μισό ζωμό και αφήνετε να σιγοβράσει για 40΄ συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ζωμό λαχανικών. Ρίχνετε τα κυδώνια και συνεχίζετε το μαγείρεμα. για 30΄. Ρίχνετε τα δαμάσκηνα και την γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε για άλλα 10΄. Το φαγητό πρέπει να μείνει με την σάλτσα χυλωμένη. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε 1 ώρα να σταθεί Όταν είναι να σερβίρετε το ζεσταίνετε. Συνοδεύεται από πουρέ, γλυκοπατάτας, με κολοκύθα και μαντζουράνα. 

ΣΗΜ. Μπορείτε να κρατήσετε τους φασιανούς ολοκληρους και να τους γεμίσετε με τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τη γραβιέρα και τα αρωματίκα.Ψηνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 2 ώρες περίπου.

 

 
© Copyright 2013 - 2014 Γαστροτουρισμός, Γαστρονομία , Συνταγές